Vijftig winters over Blaricum

De expositie 'Vijftig winters over Blaricum' met tekeningen van Willem George Frederik Oversteegen is vanaf 14 januari 2022 te zien in het onderkomen van de HKB. In de periode 1908-1958 tekende hij vele boerderijen in Blaricum in een winterse sfeer.

W.F.G. Oversteegen
Op zijn negende jaar, in 1903, verhuisde het gezin Oversteegen van Amsterdam naar Blaricum. Dit op aandringen van zijn moeder om “in het voetspoor van Tolstoj en Van Eeden het natuurlijke leven te herwinnen”. De kinderen Oversteegen gingen naar de Humanitaire school in Laren. In 1920 trouwde Oversteegen met Johanna Christina van Wijk met wie hij op de Huizerweg 5 een winkel met kunstnijverheid en kantoorartikelen runde. Hij overleed in 1959 te Blaricum.
Alhoewel geboren in Amsterdam voelde hij zich Blaricummer. Het verdwijnen van vele boerderijen in Blaricum, in de eerste helft van 1900, ging hem aan het hart. Hij besloot zo veel als mogelijk Blaricum vast te leggen in tekeningen. Opgeleid tot architect was het hem hoofdzakelijk te doen om de vorm van de boerderijen of groepen van huizen met de karakteristieke omgeving van bomen, hooibergen en schuren. Naar zijn mening kon dat het beste in de winter, met sneeuw en zonder de bladeren aan de bomen. Uiteindelijk werden het tweeëntachtig tekeningen.