Expositie 'De Smeden'

ERFGOEDFESTIVAL 2020 - Van 16 mei t/m 19 september 2020 is de expositie Karel Schmidt – Margaretha Verwey – genootschap ‘De Smeden’ bij de HKB. Te zien is schilderwerk van de markante kunstenaar Karel Schmidt uit particuliere bruikleen. Voorts foto’s, documenten en voorwerpen die het werk van deze ‘grensverleggers’ tot leven brengen.

In oktober zal het 100 jaar geleden zijn dat kunstenaar Karel Schmidt (1880-1920) in Blaricum overleed. Het is bijzonder dat bij het Erfgoedfestival Gooi en Vecht, met als thema ‘Grensverleggers’, zijn leven en werk nu in het licht zal worden gezet. O.a. met een tentoonstelling en diverse activiteiten bij de Historische Kring Blaricum.

Locatie: onderkomen Historische Kring Blaricum, Brinklaan 4/A 1261 ER Blaricum
Datum: 16 mei – 19 september 2020
Openingstijden: zaterdags tussen 14.00 uur – 16.00 uur
op donderdagavond tussen 20.00 uur – 22.00 uur (gesloten 21 mei ivm Hemelvaartsdag)
Extra openstelling: woensdag 27 mei 14.00-16.00 uur.
Toegang gratis.

N.B. Op de eerste zaterdagen in de maanden juni, juli en augustus zal biografe Vera Brouns aanwezig zijn bij de tentoonstelling over Karel Schmidt –Margaretha Verwey - De Smeden, voor eventuele vragen of het geven van een toelichting.


Erfgoedfestival Gooi & Vecht 2020

In 2020 vindt het tweejaarlijkse Erfgoedfestival Gooi & Vecht plaats. Dit jaar is het thema ‘Grensverleggers in Gooi en Vecht’. De Historische Kring heeft de Blaricummers Karel Schmidt, Margaretha Verwey en het genootschap ‘De Smeden’ gekozen als voorbeeld van grensverleggende vrijdenkers en kunstvernieuwers. Vera Brouns (Schmidt-biografe) heeft voor de DEELgenoot 92 een artikel samengesteld op basis van een scriptie van Ninska Smitt, die zelf in De Smidse heeft gewoond. De expositie schilderwerk Schmidt uit bruikleen en foto’s/documenten, zal te zien zijn vanaf 16 mei in ons onderkomen.
Voorts is er nog een tentoonstelling in de Blaercom van twee hedendaagse kunstenaars Angelique Kleijne en Betty van Helmond, in resonantie op Schmidt en Verwey.
In het kader van bovengenoemd festival zal voordrachtkunstenares Marianne van Asperen de surrealistische vertelling ‘Feest in Rando’ houden, een door Schmidt in 1918 geschreven verhaal waarin Rando voor Blaricum staat.

Schilderen vanuit kleur is belangrijk geweest in het werk van Karel Schmidt. Hoe doe je dat? Ervaar het zelf tijdens de twee schilderworkshops (volwassenen en kinderen) in juni door docente Jet Nijhuis. Voor meer informatie over het onderwerp verwijzen we graag naar de uitgebreide website www.karelschmidt.nl