Expositie 'Toen en nu'

Van 30 november 2019 t/m 10 mei 2020 is bij de Historische Kring de expositie 'Toen en nu' met ansichtkaarten van Blaricum die in het verleden gemaakt zijn in opdracht van boekhandel J. Vos. Ter vergelijk zijn er ook afbeeldingen van de huidige situaties.

Jan Vos werd geboren Jan-Vos-4-web.jpgop 15 oktober 1889 te Blaricum als oudste zoon uit het gezin van Hendrik Vos en Maria van den Bergh. Hij trouwt op 27 april 1915 met de 25-jarige Maria van Hoven, dochter van Nicolaas (Klaas) van Hoven en Gerritje van der Veen. Zijn kregen 5 kinderen (2 zonen en 3 dochters) waaronder Veronica Johanna Theresia (Vroon). Jan is een tijd lang postbode geweest later begon hij ‘Boekhandel Vos’ in het pand Dorpsstaat 9.
Toen Jan postbode werd nam hij deze taak over van S.Kersten. Deze had begin 1900 een dertigtal foto’s van Blaricum laten maken waarvan hij dan weer ansichtkaarten liet maken die hij als postbode weer verkocht. Jan nam deze traditie over en liet tot in de vijftiger jaren nog eens 61 foto’s maken waarvan vele het tot ansichtkaart brachten.
In 2016 kwam de Kring, via een schenking van zijn dochter Veronica (Vroon), in het bezit van deze fraaie collectie. In deze tentoonstelling zijn 36 foto’s uit de collectie gebruikt om deze te vergelijken met de situatie anno 2019.