Boekje over de erfgooiers

De Stichting Stad en Lande van Gooiland heeft een nieuw boekje over de geschiedenis van de erfgooiers uitgegeven. Het boekje (48 pagina’s full colour; formaat 21 x 21 cm.) is o.a. te koop bij de Historische Kring Blaricum voor € 9,95.

Erfgooierskwartier en de Erfgooiersstraat in Hilversum, het Erfgooierscollege in Huizen, de Erfgooiers-fietsroute en de Erfgooiersdag. Her en der in het Gooi kom je verwijzingen tegen naar de erfgooiers, Gooise boeren en veehouders die samen gebruiksrechten hadden op meenten (weilanden), heiden, bossen, venen, moerassen en jachtvelden. Rechten die van vader op zoon over gingen. Vandaar de naam ’erf-gooiers’.
In het nieuwe boek komt hun unieke geschiedenis aan bod. Waar ze vandaan kwamen, wie en wat erfgooiers waren, met welke problemen ze te kampen hadden, hoe ze die oplosten. Het is een verhaal van toen, nu en straks, want ex-erfgooiers en hun nazaten voelen zich nog steeds verwant aan elkaar en aan de streek.

Stad en Lande
Om hun gebruiksrechten te beschermen én opdat alleen erfgooiers die uitoefenden, richtten zij een agrarische belangenorganisatie op: Stad en Lande van Gooiland. Die naam verwees naar de stad Naarden en de dorpen Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen en Laren.
Tot diep in de twintigste eeuw bleef de erfgooiersorganisatie overeind, maar onder druk van woningnood en door het afnemende boerenbedrijf kwam er uiteindelijk een eind aan.
De huidige Stichting Stad en Lande van Gooiland heeft als doelstelling de geschiedenis van de erfgooiers levend te houden. Met name door het behoud en beheer van het eigen archief, dat wordt bewaard in het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen in Naarden. Maar ook door bijvoorbeeld publicaties en het organiseren van de Week-van-de-erfgooier.
Die vindt elk jaar in de tweede week van oktober plaats. Gooise organisaties ontplooien dan activiteiten met een link naar de erfgooiersgeschiedenis.

Erfgooiers - Stad en Lande van Gooiland is geschreven door Anton Kos en vormgegeven door Hans Schaapherder.
Het boekje (48 pagina’s full colour; formaat 21 x 21 cm.) is te koop voor € 9,95 in diverse boekhandels in het Gooi en bij de Historische Kring Blaricum.