TVE open dag 2019

Tussen Vecht en Eem (TVE) houdt dit jaar de Open Dag op zaterdag 5 oktober. Het onderwerp is ‘Honderd jaar Volksverheffing’. De locatie is Conferentieoord Drakenburg in Baarn. Dit jaar wordt de invoering honderd jaar geleden van het algemeen kiesrecht gevierd.

TVE besteedt i.s.m. de Historische Kring Bussum aandacht aan dit onderwerp en meer: ook zo’n 100 jaar geleden werden in heel ons land bibliotheken opgericht, initiatieven voor Volksuniversiteiten, bedoeld voor de gewone burger, kwamen van de grond en arbeiders gingen zich organiseren en emanciperen. Daarover houdt op een passende locatie, de voormalige Volkshogeschool Drakenburg, de bekende historicus prof. dr. James Kennedy de hoofdlezing. Verder kunnen deelnemers kiezen uit vier sessies om op een moderne manier kennis te maken met gebruik van hedendaagse, digitale middelen zoals bij archiefonderzoek, gebruik van nieuwsbronnen, kaarten en DNA-toepassing.

Ontvangst en inschrijving

Locatie: Conferentieoord Drakenburg, dr. A. Schweitzerweg 1, 3744 MG, Baarn
09.45- 10.50
Welkom van Jan Vollers, voorzitter van TVE
Lezing door historicus prof. dr. James Kennedy van het University College Utrecht
Sessies Moderne Volksverheffing met gebruik digitale bronnen.
U kunt aan 2 van de 4 sessies deelnemen:
• Archiefgeheimen door Niels van Driel, gemeentearchivaris Gooise Meren en Huizen
• Buiten op je beeldscherm! door Sander Koopman, voorzitter AWN Naerdincklant en redacteur TVE
• DNA wijst de weg door Els Leijs, familiedetective
• Hoe zoek ik oud nieuws door Ed van Mensch, bestuurslid TVE en de HHK Albertus Perk
12.30-13.30
Lunch

Inlichtingen bij de penningmeester van TVE, mw. Iny Hoogendijk, Rostocklaan 7, 1404 AD BUSSUM.
Aanmelden kan via de website www.tussenvechteneem.nl/open-dag
Kosten voor het programma en de lunch: € 30 voor donateurs TVE en leden van de Historische kring Bussum, € 40 voor overige geïnteresseerden.