Expositie WGF Oversteegen

Van zaterdag 4 mei t/m 21 september 2019 is er bij de Kring een expositie van schliderijen, tekeningen en etsen van W.G.F. Oversteegen. Willem George Frederik Oversteegen werd geboren te Laren op 23 december 1894.

Hoewel hij van huis uit over veel tekentalent beschikte, werd er toch een opleiding als architect gevolgd. De ‘twee-onder-één-kap’ op Huizerweg 3 en 5 evenals het dubbele woonhuis op de Tweede Molenweg 15 en 17 zijn gebouwd onder zijn architectuur. De stijl van de huizen wordt gekenmerkt door de afwijkende roedeverdeling in de raampartijen. Het woon/winkelpand aan de Huizerweg 5 was in de eerste plaats kunsthandel. De zaak werd gedreven door zijn vrouw Jo van Wijk. In het pand bevond zich ook een kunstzaaltje waar de schilders van die tijd exposeerden. Tevens verkocht zij in de winkel huishoudelijke artikelen, serviezen, kantoorbenodigdheden en zelfs sieraden. Niet onbelangrijk was ook de lijstenmakerij en het reinigingswerk van schilderijen. Het hout voor die lijsten was afkomstig van damwanden uit de vestingstad Naarden. Henk Machielse, die gedurende de oorlogsjaren ’40-’45 en daarna in de avonduren in dienst was, heeft talloze lijsten gemaakt en bezorgd bij Gooise schilders (o.a. Han van Meegeren, Carl Schlüter en Herman 
Kruyder). Oversteegen was buitengewoon goed in het maken van etsen. Op de bovenverdieping van het pand werden deze dan gedrukt. In menig Blaricumse huiskamer of gang hangt wel een ‘W.G.F. Oversteegen’ van een weggetje, boerderij of veldje aan de muur. Verschillende van deze etsen zijn in eigen beheer uitgegeven als ansichtkaart in zwart/wit of kleur. Oversteegen overleed op 10 oktober 1959.
Bron: Groeten uit mooi Blaricum (HK Blaricum)