Lezing ‘Te Naerden int clooster’

Op zondag 16 december 2018 houdt historicus Henk Michielse in het Comenius Museum te Naarden een lezing met beelden over de opkomst en ondergang van de ‘Laat Middeleeuwse Kloosters tussen Vecht en Eem’ in de periode van ca. 1400 tot 1578. Aanvang 14.00 uur.

Deze kloosters bevonden zich in Muiden, Weesp, Soest en Naarden. Wat voor kloosters waren het precies? Wat was hun achtergrond en betekenis? Waarom en hoe kwamen ze in 1578 aan hun eind?

Het Comenius museum is gevestigd in het voormalige Het Mariaconvent aan de Kloosterstraat in Naarden. Het gebouw deed door de eeuwen heen achtereenvolgens dienst als klooster, kerk, weeshuis, kazerne en tegenwoordig als museum en laatste rustplaats van Jan Amos Comenius.

Deze lezing maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ´Maria´. Met moderne werken geïnspireerd op de persoon van Maria. Na afloop van de lezing kan de tentoonstelling worden bezocht. Bezoekers met de naam Maria ontvangen een gratis fraaie herinnering.

Comenius logo

Praktische informatie

Datum lezing: zondag 16 december 2018

Tijd: 14.00 uur.

Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden

Kosten: € 10,- (entree, koffie, lezing); Museumkaart: € 5,-.

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 035 694 30 45 (di-zo van 12.00-17.00 uur.)


Tussen geuzen en papen web
Dr. Henk Michielse, historicus en sociale wetenschapper, werkte als hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was onder meer voorzitter en hoofdredacteur van Tussen Vecht en Eem, tijdschrift voor regionale geschiedenis. Hij coördineerde onder meer het onderzoeksproject 'Katholiek & Protestant tussen Vecht en Eem', dat werd afgesloten met de bundel ‘Geuzen en Papen. Katholiek en protestant tussen Vecht en Eem 1550-1800’.

 

Een spinnende kloosternon
Een spinnende klooster non