Lezing over Jan Zoetelief Tromp

Op dinsdag 9 april 2019 verzorgt een kleinzoon van de schilder Jan Zoetelief Tromp bij de Historische Kring Blaricum een lezing over het leven en werk van deze dove schilder. Aanvang 14:30 uur.

De doofstomme kunstschilder Jan Zoetelief Tromp liet in 1899 villa 'Thea' bouwen aan de Torenlaan 13, toen nog een zandpad. De villa staat er nog. Tegen het einde van de 19de eeuw werden Blaricum en Laren ontdekt door de kunstschilders van de Haagse School en hun navolgers. De romantiek van de arme bevolking, en het primitieve bestaan trok kennelijk.
Een van hen was de jonge schilder Jan Zoetelief Tromp - van de tweede generatie Haagse School - net gehuwd met een dochter van de bekende schilder Blommers, ook bekend als schilder van het Panorama Mesdag.
Als doofstom geboren jongetje in Ned. Indië in 1872 – in een niet bepaald kunstzinnige familie - heeft hij, voordat hij in Blaricum neerstreek, een bijzondere ontwikkeling door gemaakt. Als 4-jarige leerde hij in Rotterdam liplezen en hij bezocht de Haagse kunstacademie vanaf zijn 13de jaar.

Naast zijn schilderwerk in Blaricum schilderde hij ’s zomers in Katwijk en na 1929 in Frankrijk.
Een kleinzoon van de schilder, Ewout van der Dussen voorzitter van de Stichting Jan Zoetelief Tromp, verzorgt een lezing over zijn leven en werk. Met beelden uit de familie maar voornamelijk met een keuze uit zijn omvangrijk oeuvre, met spelende kinderen met een geitje en kinderen en vissers uit zijn Katwijkse periode. De lezing is op dinsdag 9 april 2019, aanvang 14:30 uur. Adres: Historische Kring Blaricum, Brinklaan 4 A. Voor leden van de HKB is de toegang gratis. Aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 3,-.

In DEELgenoot 88 (najaar 2018) staat een uitgebreid artikel getiteld 'Een klein, deftig gezin in villa Thea' over de schilder Jan Zoetelief Tromp geschreven door Ron van den Berg.
Als u (nog) geen lid bent van de Historische Kring Blaricum kunt u deze uitgave bestellen (€ 5,- excl. eventuele portokosten) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of afhalen op de Brinklaan 4A. Openingstijden: donderdags van 20.00 - 22.00 uur en zaterdags van 14.00 - 16.00 uur.

Jan Zoetelief Kinderen in het veld

Jan Zoetelief Tromp - Kinderen in het korenveld