Lezing Stelling van Amsterdam

’En toen kwam het vliegtuig’, deze en andere hardnekkige mythes komen ter sprake in de lezing over de Stelling van Amsterdam bij de Historische Kring Blaricum op woensdag 14 februari 2018.
De lezing wordt tweemaal gehouden: 's middags om 14:30 uur en 's avonds om 20:00 uur.

'Voor de verdediging van ons grondgebied is geen prijs te hoog!’, met dit motto gaf de overheid tussen 1880 en 1920 enorme bedragen uit om de Stelling van Amsterdam aan te leggen.

We doen er nu wat schamper over maar de Stelling van Amsterdam was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het modernste verdedigingswerk ter wereld. Tegelijkertijd worstelde de politiek, legerleiding en de ontwerpers met de snel voortschrijdende techniek. Het concept van een cirkel van forten, dat achter een watervlakte middels flankerend granaatvuur een ondoordringbare 'muur' van vuur en staal kon optrekken, moest niet te snel verouderen.

In de lezing zullen een aantal hardnekkig mythes besproken worden en daarmee zullen we ook reizen naar ‘oorlogslandschappen’ verderop in Europa.

De lezing wordt gegeven door Marcel van Kerkvoorde, een van de oprichters van het Kunstfort bij Vijfhuizen en ontwikkelaar van de Stellingtour, digitale rondleidingen op de Stelling van Amsterdam.

Lezing Stelling van Amsterdam

woensdag 14 februari 2018