Thema tijdschrift TVE

Ter.gelegenheid.van de Open Dag van TVE (Stichting Tussen Vecht en Eem) die op 13 mei 2017 in Blaricum werd gehouden, is hun tijdschrift voor regionale geschiedenis (nr. 2, mei 2017) geheel gewijd aan ‘Kunst en architectuur in Blaricum’. Prijs € 7,50.

In het rijk geïllustreerde blad staan een aantal bijzonder interessante artikelen. Claudette Baar beschrijft het geschilderde panorama vanaf de Tafelberg, gevolgd door Blaricumse tekeningen door Andries Schoenmaker.
Wim de Wagt beschrijft hoe het Woonhuis Schöne aan de Schapendrift een perfecte symbiose is tussen architectuur en kunst. Het Rietveld huis op de Bloemlandseweg 3 wordt uitvoerig belicht door Niek Smit.
Onderzoeker en Doeve-kenner Jop Euwijk verhaalt over de Blaricumse periode van Doeve. En is er een artikel van Maria Boersen over de speciale band die Doeve had met de familie De Jong op Kerklaan 13. In dit artikel staan een aantal foto’s van schilderijen en tekeningen die niet of nauwelijks bekend zijn bij het publiek. In een volgend stuk komt W.G.F. Oversteegen aan bod met zijn bekende winterse etsen.
Jolanda Lanphen vertelt het ontstaan van de Erfgooiersboom gemaakt door Gerardus Lanphen (1932-2009).  
Het werk van de architect Wilhelm Rueter, dat bepalend was voor het aanzien van ons dorp wordt beschreven door Rueter-kenner Gerbe van der Woude.
Frits Booy schrijft over Freddie Langeler en Eelco ten Harmsen van der Beek (tekenaar van de Flipje van Tiel albums).
Maria Boersen bespreekt in een mooi geïllustreerd artikel het leven en werk van de kunstenares Lou Loeber.
Anna van Lienden (conservator bij het Singermuseum in Laren) beschrijft het leven van het Singer echtpaar en hun verwantschap met De Stijl.
Tenslotte verhaalt Ron van den Berg over de levenswandel van makelaar, betrokken Blaricummer en kunstliefhebber Sal Slijper.
Het is al met al een indrukwekkend boekje geworden dat niet ontbreken mag in de boekenkast.
Het kost € 7,50 en is te koop bij de Kring.