Boek: De hut van Mondriaan

Het rijk geïllustreerde boek ‘De hut van Mondriaan, Laren-Blaricum 1914-1919’ vertelt het verhaal van Piet Mondriaan in het Gooi gedurende de Eerste Wereldoorlog: wie hij ontmoette, waar hij woonde en werkte en zijn rol bij het oprichten van de kunstbeweging De Stijl.

Voorts is er aandacht voor het atelierproject van de Dooyewaard Stichting.
De prijs van het boek is € 19,95. Het is verkrijgbaar bij de Historische Kring Blaricum, de Larense en Blaricumse boekhandels en bij notariskantoor Le Coultre in Laren.
U kunt het boek ook bestellen door € 22,45 (€ 19,95 + € 2,50 porto) over te maken op rekeningnummer NL40ABNA0405736193 t.n.v. Dooyewaard Stichting. Vermeld uw adres erbij en dan krijgt u het boek thuis gestuurd. De oplage is beperkt.
Het boek is een uitgave van de Dooyewaard Stichting in samenwerking met VK Projects.

Wie was Piet Mondriaan?
Over de schilder Mondriaan (1872-1944) is veel geschreven. Hij woonde en werkte in Amsterdam, Parijs, Laren-Blaricum, weer Parijs, Londen en vervolgens New York.
Zijn tijd in Laren-Blaricum (1914-1919) ten tijde van de Eerste Wereldoorlog is daarbij onderbelicht gebleven. Dat is jammer want juist in die periode maakte Mondriaan de omslag van figuratief naar abstract en maakte hij voor het eerst gebruik van de elementaire kleuren rood, geel en blauw.
In 1917 is Mondriaan samen met Theo van Doesburg, Bart van der Leck en anderen een van de oprichters van “De Stijl”.
Martijn Le Coultre, van beroep notaris in Laren, maar tevens voorzitter van de Dooyewaard Stichting in Blaricum en auteur van diverse kunsthistorische publicaties, heeft zo goed mogelijk uitgezocht waar Mondriaan in die periode woonde en werkte en wie hij ontmoette. Deze publicatie is daarvan het resultaat.